skriv till oss

GAIS alla sportlag

GAIS, som står för Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap, bildades år 1894 i Vasastaden i Göteborg. Till en början anordnade klubben träningar och tävlingar inom brottning, tyngdlyftning och allmän idrott. Men numera är GAIS mest kända för sitt herrlag i fotboll, som spelar i den svenska andradivisionen, superettan.

Fotboll

GAIS har ett framgångsrikt herrlag i fotboll. I början av 1900-talet började fotbollssektionen att sakta men säker byggas upp. År 1915 fick man för första gången spela med i Svenska serien, och år 1919 blev man för första gången svenska mästare. Under åren har fotbollslaget varvat fina placeringar i det som senare blev allsvenskan med harvande i lägre divisioner. Under de senaste tjugo åren har GAIS både spelat i superettan och division två, men även tagit en femteplats i allsvenskan. GAIS bästa tid under 2000-talet var mellan 2006 och 2012, då man lyckades hålla sig kvar i allsvenskan under sju säsonger, och man toppade de fina resultaten med en femteplats år 2011. Sedan 2013 har laget spelat i superettan, där man har stabila placeringar med en sjundeplats som bästa resultat.

GAIS spelar sina hemmamatcher på Gamla Ullevi, klädda i grönsvartrandiga tröjor med vita shorts och strumpor. GAIS har trogna supportrar och drar mycket folk till Gamla Ullevi, rekordet ligger på 50734 besökare när man mötte IFK Göteborg år 1976.

Futsal

År 2015 tog GAIS över Futsallaget FC Linné, och man fick då direkt ett lag i första divisionen, Svenska Futsalligan. Efter det har man både åkt ur och lyckats ta sig tillbaka till första divisionen.

GAIS har både ett framgångsrikt damlag och ett herrlag. Herrlaget leds av tränaren och sportchefen Fredrik Ritter tillsammans med tränaren Alan Wandi, medan damlaget leds av tränare Lars Ternström.

Laget spelar sina hemmamatcher i Lundenhallen i Göteborg.

Andra sporter

Just nu har GAIS bara verksamhet inom fotboll och futsal, men man har tidigare haft egna lag i ett flertal andra sporter. I klubbens begynnelse ägnade sig klubben främst åt brottning, tyngdlyftning och friidrott, men efter hand tog lagidrotterna mer och mer över.

I början av 70-talet hade GAIS ett damlag i fotboll, som var mycket framgångsrika, men efter att laget gick samman med Jitex år 1993 har man inte haft ett damlag.

I en kvarts decennium drev man också ett handbollslag, som till en början bara var tänkt för att fotbollsspelarna skulle ha någonting att göra på vintern, men med tiden fick man fler och fler framgångar.

Under 2000-talet har GAIS haft en bandysektion som spelade ett flertal säsonger i Elitserien, men man lade ner eftersom att man inte hade en tillräckligt bra arena.

GAIS är en anrik klubb med en trogen supporterskara, och är ett lag som stabilt hållit sig i de högre divisionerna.