skriv till oss

Supporter

GAIS-supporter: Bo Ralph

Bo Ralph är språkforskaren som är ledamot av Svenska Akademien, Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg samt Agder vitenskapsakademi vars säte ligger i norska Kristiansand.

Under 80-talet var Bo professor i nordiska språk vid såväl Stockholms universitet som Göteborgs universitet. Vad många inte känner till är att han dessutom är en hängiven supporter av GAIS och har verkat för att sprida information om klubben under flera år.

Bo Ralph är född och uppvuxen i Göteborg, där han tog sin filosofie kandidatexamen 1969. 1972 publicerades hans bok Introduktion i historisk språkvetenskap, som ger läsaren en överblick över de skiftande metoder och teorier som använts inom språkvetenskapen genom historien. Några år därefter doktorerade han med en avhandling om nordiska språkförändringar. Sedan dess har han publicerat en rad vetenskapliga och populärvetenskapliga verk. 1999 efterträdde han Torgny Segerstedt på stol nummer 2 i Svenska Akademien.

Kärleken till GAIS

Ralph har under lång tid haft ett stort engagemang för den grönsvarta klubben. I klubbens jubileumsbok från 2019 uttalar sig språkforskaren bl.a. om spelarnas smeknamn och spekulerar i hur dessa uppstod. När GAIS-filmen Det enda laget visades på Hagabion 2012 så föreläste Ralph om fotbollsspråket innan en av visningarna. Han har dessutom skrivit böckerna Mål på hemmaplan och Sicket mål tillsammans med författaren Lars Gunnar Andersson.

Lämna en kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer från Supporter